Nederzetting (verbeterd)

 

Nederzetting

Bebouwing

De oude opbouw van Norg waren groepen van boerderijen rondom brinken. Als de agrarische functies afneemt hebben de boerderijen steeds minder erf ruimte nodig. In de 19e en 20e eeuw worden hierdoor de ruimtes aan de uitvalwegen op gevuld. Het werd niet planmatig ontwikkeld maar per kavel met vrijstaande woningen of bedrijven. Als gevolg krijg je open boerderijbebouwing met brinken en meer geconcentreerdere bebouwing.  Hierdoor is het verder ontwikkelt rondom die wegen en is het dorp een lintbebouwing. Dit is het bouwen van losse huizen langs wegen of kanalen.

 

Op de kaart hierboven zie je de plattegrond van Norg. Je ziet ook dat er gedeeltes zijn ingekleurd. De ingekleurde gedeeltes staan wijzen naar de verschillende tijden waarin de delen zijn gebouwd. Hieronder volgt een legenda:

 

 

In 1970 is men in Norg begonnen met het bouwen van de eerste wijk. Omdat er rondom Norg nogal veel bos is was het eigenlijk alleen maar mogelijk om te bouwen richting het westen. Dat heeft men dan ook gedaan. Men bouwde steeds verder tot 1995. Nu is er weer een groot bouwplan opgestart. Er moet een hele nieuwe wijk komen. De wijk Oostervelt. In deze wijk worden deels oude woningen vervangen, en deels nieuwe woningen neer gezet. Er komen allerlei verschillende huizen, van villa’s tot sociale woningen. Hieronder een foto van hoe de huizen die nu al in dit gebied staan er nu uitzien.

Je ziet, dit huis ik helemaal verlaten. Dit omdat de mensen er uit moesten omdat er nieuwe woningen voor deze oude woningen in de plaats komen.

 

Wegen

Normaal gesproken lopen de wegen van een Esdorp vanuit het hart naar buiten. Het leuke bij Norg is, is dat er twee harten zijn. Namelijk de oudste twee brinken, de Brink Oosteind en de Brink Westeind. De wegen lopen van de harten naar de dichtstbijzijnde dorpen.  Omdat er rondom Norg geen weg ligt loopt al het verkeer nog steeds door het centrum. Hierdoor is het vrij druk in Norg qua verkeer.

Natuurlijk waren er in Norg ook wegen die geen belangrijke functie gekregen hebben. Die zijn daardoor zandwegen gebleven. In Nederland zie je dit niet erg vaak meer en daarom is dit zo bijzonder. Daarom wordt voorkomen dat deze wegen verhard gaan worden. De meeste van deze wegen zijn nog steeds van de Boermarke die deze ook beheert en onderhoud.  

De openbaarvoorziening betreft de Buslijnen van Groningen door Roden naar Assen. Voor meer informatie: http://www.qbuzz.nl


 

Groen

Zowel in het noorden, het westen en het zuiden van het centrum is er nog sprake van agrarisch gebied. Deze weides dringen zelfs door tot in het hart van Norg. In het noorden vind je erg veel boomwallen, net als in het westen. Hier lopen voornamelijk paarden en schapen.

Zo waren er langs wegen ook grasstroken. Dit tussen de tuinen van de bewoners en de straat. Deze grasstroken geven het dorp ook een Drentse tint. Zo waren dit de wegen langs de Esweg, de Steeg aan de Pompstraat en aan de Schoolstraat.

Door de verschillende boomwallen, de brinken, de grasstroken en de open ruimtes krijgt Norg een erg groen uiterlijk.